De Ciocănești am auzit prima dată în 2014, anul când a fost desemnat satul cultural al României.
Între timp a mai fost inclus în top 10 cele mai colorate destinații europene din 2017 al celor de la Lonely Planet, ocupând locul 6.
Ciocănești se află în județul Suceava, pe drumul ce leagă Bucovina de Maramureș, fiind traversat de râul Bistrița.
Noi am ajuns în comuna muzeu (declarată astfel în 2014) venind dinspre Vatra Dornei, pe DN18, care e la vreo 20 km, după care am continuat spre Borșa, situat la aproximativ 70 km depărtare.
Șoseaua se prezintă în condiții excelente, fiind recent modernizată.
Drumul e splendid, e o adevărată plăcere să îl parcurgi, s-au construit și câteva parcări cu view point-uri pentru a admira peisajele.
Se poate ajunge și dinspre Câmpulung Moldovenesc (35km), din ce îmi aduc aminte de acum câțiva ani, starea drumului e la fel de bună.
Nu ne-am luat cazare aici, deși, odată cu celebritatea au apărut și ofertele, fiind totuși un loc parcă prea liniștit pentru noi 🙂
Am preferat doar să ne plimbăm și să admirăm casele încondeiate, după care să ne continuăm drumul.
Tradiția caselor pictate nu este foarte veche, prima fiind cea a Leontinei Țaran în 1950, care între timp a devenit „Casa Muzeu Țaran Leontina”.
Deși are sub 1000 de locuitori, satul se mai mândrește cu o Ludotecă (colecție de jucării și jocuri), aflată în incinta grădiniței, Muzeu Etnografic, și, bineînțeles că nu putea lipsi Muzeul Național al Ouălor Încondeiate „Împistrite”, situat în clădirea Casei de Cultură.
Plimbarea, fără vizitarea vreunui muzeu, a durat vreo 45 minute, și chiar vă recomand să opriți dacă tranzitați satul. Merită din plin și să faceți ocol special pentru o scurtă vizită.