Probabil marea majoritate a persoanelor care merg în Olanda, mai ales pentru prima dată, aleg Amsterdam. E și normal, e un oraș senzațional.
Dar, în cazul în care vreți să vizitați și alte orașe, cea mai bună opțiune este trenul. Nu și cea mai ieftină. Însă există diferite tipuri de bilete sau abonamente, iar dacă alegeți varianta optimă, puteți reduce costurile.
Varianta clasică dacă vreți să mergeți dintr-un oraș în altul este biletul de o călătorie – Single ticket.
Prețul acestuia este în funcție de distanța între orașe.
De exemplu, un bilet Amsterdam – Haarlem costă 4,60 euro, iar Amsterdam – Groningen 27,40 euro.
Pentru prețuri și mersul trenurilor puteți intra pe ns.nl sau puteți descărca aplicația NS. Tot de acolo se pot achiziționa și biletele.
Biletul de o călătorie este valabil 28 de ore, de la 00:00 până la 4:00 ziua următoare pe ruta aleasă.
În acest interval puteți lua orice tren care se deplasează în direcția respectivă.
Este permis stopover, puteți opri pe traseu în alt oraș, îl vizitați, după care luați un alt tren spre destinația aleasă inițial.
Este mai ieftin așa decât dacă ați lua 2 bilete separate.
Exemplu cum am făcut noi: am luat bilet Amsterdam – Gouda, pe care am dat 12,40 euro/persoană.
Pe traseu am coborât în Utrecht, unde am stat câteva ore. Mai târziu am luat alt tren spre Gouda.
Dacă luam separat, Amsterdam – Utrecht ar fi fost 8,20 euro, iar Utrecht – Gouda 7,00 euro, total 15,20 euro, deci o diferență de 3 euro 🙂
De fiecare dată am cumpărat biletele prin aplicație, acestea fiind nominale. În cazul acesta nu este nevoie de validare.
Există varianta de bilet dus-întors, dar prețul este exact dublu, deci nu este niciun discount.
În cazul în care călătoriți în grup, o variantă foarte bună poate fi Off-Peak Group Ticket, mai ales pentru distanțe mai lungi.
Prețul acestuia este fix, în funcție de numărul de călători, indiferent de ruta aleasă, astfel:
- 2 persoane – 32 euro (16 euro/persoană);
- 3 persoane – 32 euro (10,67 euro/persoană);
- 4 persoane – 35 euro (8,75 euro/persoană);
- 5 persoane – 38 euro (7,60 euro/persoană);
- 6 persoane – 41 euro (6,83 euro/persoană);
- 7 persoane – 44 euro (5,29 euro/persoană).
Sunt totuși câteva lucruri de care trebuie să țineți cont.
Biletul de grup se poate achiziționa doar on line de pe ns.nl sau prin aplicația NS.
Când îl cumpărați trebuie să introduceți ruta dorită și numele tuturor călătorilor. Unul dintre ei va fi principal, și acesta trebuie să fie prezent pe tot parcursul călătoriei. Ceilalți pot urca mai târziu sau coborî mai devreme.
Cel mai important, biletul de grup poate fi folosit doar în afara intervalului orar 6:30-9:00 și 16:00-18:30 de luni până vineri. Nu e valabil în intervalul de mai sus, chiar dacă călătoria a început înainte de ora respectivă. În weekend și sărbătorile oficiale este valabil toată ziua.
E-ticket se primește pe email.
Nu trebuie validat.
Nu este permis stopover.
În cazul în care călătoriți singuri, sau chiar și în doi, dar vreți să vizitați mai multe locuri, o opțiune bună poate fi Holland Travel Ticket.
Acesta este valabil din momentul primei validări până la ora 4:00 ziua următoare, pe toate mijloacele de transport din Olanda, din toate orașele (tren, autobuz, tramvai, metrou).
Trebuie validate la începutul și la sfârșitul fiecărei călătorii.
Există 2 variante, unul care poate fi folosit în orice interval orar, care costă 63 euro, și unul Off-Peak, care costă 43 euro, dar nu poate fi folosit în intervalul orar 6:30-9:00 în timpul săptămânii (în weekend e valabil toată ziua).
Holland Travel Ticket pot fi achiziționate de pe holland.com
E relativ rapid de ajuns dintr-un oraș în altul cu trenul, suprafața Olandei nefiind prea mare, de aproape șase ori mai mică decât cea a României. Din Amsterdam nu cred că faceți mai mult de 2 ore spre nicio destinație. Trenurile circulă foarte frecvent.
În toate gările am observat că sunt uși automate înainte de a ajunge la peron și trebuie să scanezi codul QR pentru a se deschide. Nu sunt validatoare, probabil sunt doar ca măsură de siguranță, să aibă acces pe peron doar persoanele cu bilet.
Ce m-a mirat, nu prea am văzut prize în trenuri, cred că doar unul avea.
Ca un lucru interesant, există „silence zone”, în general în partea de sus a vagoanelor supraetajate, unde nu ai voie să scoți un sunet, altfel ți se va atrage atenția. Am pățit-o, dar din cauză că nu știam, nu din nesimțire 😁