OFICIAL! Lista galbenă actualizată 11.02.2021

CNSU a actualizat azi lista galbenă ce conține țările cu risc epidemiologic ridicat, conform Hotărârii 9/11.02.2021.

Cum am anticapat, au intrat pe listă Republica Moldova, Ungaria, Qatar, Polinezia Franceză și Botswana.

Au ieșit Republica Dominicană, Rusia, Canada, Tunisia și Cabo Verde.

Atenție la Republica Dominicană, deși a ieșit, e la limită, poate să reintre oricând, având rata de incidență 174,75, în timp ce România are 175,52.

Africa de Sud, deși are rata de incidență mai mică decât noi, rămâne pe listă urmare a detecției circulației în populația umană a unor variante de virus SARS-CoV-2 cu transmitere mai ridicată.

Hotărârea 9/11.02.2021 vine și cu alte noutăți legate de autoizolare, și anume: persoanele care prezintă test negativ RT-PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de data intrării în țară, întră în autoizolare 10 zile, SAU, în cazul în care nu prezintă test negativ, sunt obligate să intre în autoizolare 14 zile.

Copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani care sosesc în țară împreună cu persoanele mai sus menționate, intră în carantină pentru o perioadă similară cu a acestora și sunt exceptați de la obligația prezentării unui test negativ.

Operatorii economici care efectuează transport internațional, aerian și rutier de persoane, prin curse regulate sau neregulate către România din zonele de risc epidemiologic au obligația să interzică îmbarcarea în mijlocul de transport a persoanelor care nu prezintă un document care să ateste:
a) rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării sau,
b) efectuarea vaccinului împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv celei de a 2-a doze și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea acesteia până la data îmbarcării sau,
c) faptul că au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare îmbarcării și că au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data îmbarcării.

Așadar, fără test negativ, dintre persoanele care vin dintr-o țară de pe lista galbenă, pot intra doar cei care călătoresc cu mijloace proprii. Dar în cazul acesta este obligatorie autoizolare 14 zile.

Aceștia pot ieși în a 10-a zi din autoizolare, cu condiția să se testeze în a 8-a zi și rezultatul să fie negativ.

 

EXCEPȚII

Persoanele care au avut Covid-19 în ultimele 90 zile, dar să fi trecut cel puțin 14 zile de la testul pozitiv, sunt exceptate de la autoizolare și nu trebuie să prezinte testul negativ.

Persoanele care au efectuat vaccinul împotriva SARS-CoV-2 inclusiv cea de-a doua doză și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de-a doua doze până la data intrării în România sunt exceptate de la autoizolare și nu sunt obligate să prezinte testul negativ.

De asemenea, copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani sunt exceptați de la obligativitatea prezentării testului.

Persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat, dacă rămân pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) și prezintă un test negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul național, sunt exceptate de la autoizolare.

 

Măsurile pentru țările aflate pe lista din Hotărârea 6/04.02.2021 și care se regăsesc și pe această listă intră în vigoare începând cu data de 13.02.2021, ora 00:00.

Pentru țările nou intrate măsurile se aplăcă începând cu data de 15.02.2021, ora 00:00.

fashiondays.ro

Articole recomandate

2 comentarii

  1. Si daca e tranzit in Qatar se cere test?

    1. Buna! Nu se cere nimic pentru tranzit. Conteaza tara de origine de unde pleci. Daca nu e pe lista galbena, poti sa vii linistita 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *