În weekendul ce a trecut m-am gândit că nu am mai fost de ceva timp la vecinii noștri, așa că duminică am mers spre Varna.
Cum plecarea a fost din Constanța, sunt două variante de ieșire din țară: prin Negru Vodă sau Vama Veche. Distanța este cam aceeași, în jur de 160 km.
Am ales să o luăm prin Negru Vodă și să ne întoarcem prin Vama Veche.
În România ambele drumuri sunt foarte bune. În general, ziua, cel spre Vama Veche este mai aglomerat.
În Bulgaria, cum treci granița de la Kardam (Negru Vodă), până în General Toshevo, vreo 12-13km, drumul e prost.
Pe partea cealaltă, pe la Durankulak (Vama Veche), e bun tot drumul.
La intrarea în Bulgaria era destul de aglomerat (ora 15:20), am așteptat fix 40 de minute. Se pare că nu am voie să fac poze la graniță, vameșul bulgar mă văzuse că am fotografiat când eram mai în spate, la coadă, și când mi-a venit rândul la controlul actelor m-a pus să șterg pozele în fața lui. E a treia oară când mi se întâmplă asta, după aeroportul din Copenhaga și Ambasada SUA din Sarajevo 🙂
Controlul propriu-zis a durat un minut. S-a uitat pe acte (pașaport/carte de identitate și talon) și m-a pus să deschid portbagajul.
La întoarcere, la intrarea în România, era liber pentru mașinile mici (era și destul de târziu, ora 23). Foarte multe tiruri, în schimb. A trebuit să depășim coloana lungă.
Apropo, dacă vedeți coadă de tiruri la vamă, nu stați după ele, treceți pe lângă și mergeți spre controlul actelor.
Când am ajuns, era o mașină care aștepta în spatele tirurilor. Am coborât și i-am zis șoferului să se bage în față, că așa trebuie, nu-i nesimțire 🙂
Am trecut și eu prin asta, când veneam de la Chișinău, mă așezasem în spatele ultimului tir. A coborât șoferul și mi-a zis s-o iau înainte, pe lângă ei, altfel nu se știe când ajung în România 🙂
Deci zic asta pentru informare, sunt sigur că mai sunt persoane care nu știu cum se procedează, pentru că nu e nimeni acolo să îți explice.
Ca de obicei, când trec vama pe la Negru Vodă, am oprit în General Toshevo la un ATM UniCredit, de unde am scos numerar de pe Revolut (fără comision de retragere).
Cursul, incluzând comisionul de weekend (1%), era de 2,56 lei pentru 1 leva.
Vinieta am achiziționat-o online, pe cea de weekend, 10 leva, de pe web.bgtoll.bg (tot aici puteți verifica prețul celorlalte tipuri de vinietă).
Aceasta are valabilitate de vineri ora 12:00 până duminică ora 23:59.
Am primit imediat email de confirmare.
Motorina e ceva mai scumpă la ei, 3,54 leva/l (9,06 lei), în România am alimentat cu 8,53 lei.
Până în Varna am oprit să mâncăm la Restaurant Pescăresc Magdalena din Nisipurile de Aur.
Mâncarea excelentă, porții mari, și prețurile mici. Pentru patru persoane am plătit 80 leva cu tot cu bacșiș, mi se pare extrem de puțin.
Ca idee, câteva prețuri:
– hamsie 300g 8 leva;
– rechin 400g 12 leva;
– păstrăv 400g 12 leva;
– scoici în suc propriu 400g 8 leva;
– bere draft 500ml 3 leva;
– espresso 1,50 leva.
Atenție! Se poate plăti doar cash, bine că retrăsesem mai devreme 🙂
Lângă restaurant e o plajă, au și ei alge 🙂
Într-un final am ajuns și la destinația propusă, Varna.
Acolo am lăsat mașina, ca de fiecare dată, într-o parcare cu plată de lângă Primărie (Varna Municipality).
Prima oră costă 2 leva, fiecare oră în plus este 1 leva, iar prețul pe zi este 12 leva.
De fapt, prima dată am oprit la Palatul Euxinograd, dar, pentru a-l vizita trebuie făcută rezervare cu 2-3 zile înainte.
În fine, de la parcare am pornit pe jos spre Catedrală. Până acolo, pe partea dreaptă este Muzeul de Arheologie (aici se află cea mai veche bijuterie din lume).
De la Catedrală am mers pe strada pietonală Preslav. De-a lungul ei sunt Turnul cu Ceas și Opera, poate cea mai frumoasă clădire din oraș (stil art nouveau, ca multe altele din Varna).
La un moment dat strada se intersectează cu bulevardul Boris I, pe care am continuat și noi.
Bulevardul este destul de lung, noi am mers cât ține partea pietonală, după care am luat-o la dreapta spre mare (tot stradă pietonală, cu terase). Ne-am plimbat puțin de-a lungul plajei (și aici găsiți terase) și prin parc, și cam asta a fost.
Ne-am întors pe bulevardul Slivnitsa, care ne-a scos exact la Primărie.
Dacă sunteți în trecere pe lângă Varna, și aveți vreo două ore la dispoziție, chiar recomand traseul pe care l-am făcut noi, astfel vedeți cam tot centrul.
Orașul, ca de fiecare dată, mi-a lăsat o impresie foarte bună. E animat, curat, atmosferă relaxantă, din puntul meu de vedere e muuuuult peste Constanța 🙁