Nisa… ce poți să vezi în minunatul oraș de pe Riviera Franceză

Nisa (Nice) este al cincilea cel mai mare oraș din Franța, cu aproximativ 350.000 de locuitori.

Deși nu pot spune de că abundă în obiective turistice, orașul cu totul este o bijuterie 😍

Chiar a fost inclus de curând în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Poziționarea geografică, pe coasta Mării Mediterane, alături de atmosfera din oraș, oamenii extrem de amabili și siguranța personală fac din Nisa o destinație perfectă.

Totuși sunt câteva locuri pe care nu trebuie să le ratați când ajungeți aici.

Printre primele ar trebui să fie Promenada Englezilor (Promenade des Anglais). Aceasta este o stradă de-a lungul mării ce are o lungime de 7 km și se întinde de la aeroport până în Parcul Albert I.

Promenada Englezilor

Asta nu înseamnă că trebuie s-o parcurgeți pe toată 🙂 Aș recomanda din parc până la Hotel Le Negresco.

Apropo, Hotelul Le Negresco, un obiectiv turistic și el, a fost construit de românul Henri Negresco în 1912.

Hotel Negresco

Hotelul se află în cartierul Le Carré d’Or. O plimbare pe aici vă va face să vă simțiți că ați călătorit în timp, cu vreun secol în urmă 🙂

Alt cartier care trebuie luat la pas este Centrul Vechi (Vieux Nice). Se remarcă prin terase multe, clădiri colorate și străduțe pietonale strâmte.

Centrul Vechi

Foarte aproape de hotelul Le Negresco este Muzeul de Artă Villa Massena.

Din greșeală, plimbându-mă pe străduțe prin aceeași zonă, am dat de Biserica Americană Episcopală, o clădire foarte frumoasă.

Biserica Americană Episcopală

Dacă am ajuns la biserici, ar mai fi câteva care trebuie vizitate, din punctul meu de vedere. Nu trebuie să fii o persoană credincioasă ca să apreciezi frumosul 🙂

Cea mai deosebită este de departe Catedrala Ortodoxă Rusească Sf. Nicolae. Nu e chiar în centru, dar nici foarte departe. Se află la vreo 15 minute de gară. Programul de vizitare este zilnic 10:00-18:00, iar intrarea este gratuită.

Catedrala Ortodoxă Rusească Sf. Nicolae

Catedrala Catolică e mai ușor accesibilă, fiind în Centrul Vechi. Dar nu se compară ca frumusețe arhitecturală.

Notre-Dame de l’Assomption e o biserică catolică mai frumoasă decât Catedrala. Aceasta se află pe strada Jean Medecin, principala arteră din centrul nou, pe care îl străbate de la un capăt la altul.

Notre-Dame de l’Assomption

Mai e și Notre-Dame du Port, aflată, normal, în port 🙂 Bineînțeles, și Portul Lympia e un obiectiv turistic, fiind înconjurat de clădiri colorate și multe terase.

Portul Lympia

O altă biserică care mi-a plăcut foarte mult (aș clasa-o pe locul 2) e cea a Mănăstirii Cimiez. E mai departe de centru, am ajuns cu autobuzul, dar clar merită „deranjul”. În cimitirul de aici este înmormântat Henri Matisse.

Mănăstirea Cimiez

Foarte aproape e și Muzeul Matisse ce conține picturi ale artistului, găzduit într-o clădire deosebită.

Alte muzee notabile ar mai fi:

Muzeul de Arte Frumoase (Musee des Beaux-Arts de Nice), aflat de asemenea, într-o clădire superbă;

Muzeul Național Marc Chagall. Aici nu am ajuns, doar am trecut cu autobuzul pe lângă el;

Musee du Palais Lascaris, situat în centrul vechi, unde puteți vedea și o colecție de instrumente muzicale vechi;

Muzeul de Artă Modernă și Contemporană (MAMAC), foarte aproape de Piața Giuseppe Garibaldi (piață în sensul de „square”, nu piață agroalimentară), una dintre cele mai mari din oraș;

O altă piață importantă a orașului e Massena, unde e și o fântână arteziană interesantă, Fontaine du Soleil.

Piața Massena

Iar ca piață agroalimentară puteți merge la Marche aux Fleurs Cours Saleya, situată chiar în Centrul Vechi. Aici, pe lângă flori (cum îi zice numele), găsiți produse pe bază de lavandă, fructe, brânzeturi și salamuri delicioase (3 la 10 euro 🙂 ). Funcționează în fiecare zi, mai puțin lunea.

Pe lângă piață sunt trei clădiri care merită atenție: Opera, Palatul Justiției (Palais de Justice) și Primăria (Hotel de Ville).

Opera

Am lăsat la sfârșit nu pentru că ar fi mai puțin important, chiar e un „must see”, ci că și eu l-am vizitat în ultima zi, Dealul Castelului (Colline du Chteau). Cum îi spune numele, e un deal pe care, până în 1706 a fost o cetate. Acum sus este un parc, o cascadă, și ruinele unei catedrale.

Dacă vreți să vedeți Nisa de la înălțime, this is the place to be, veți avea o panoramă superbă.

Colline du Chteau

Pentru a ajunge sus aveți mai multe variante:

– cu mașina sau taxi – aceasta e cea mai comodă opțiune, dar ultima pe care aș alege-o eu 🙂

– cu trenulețul electric – nu l-am folosit, e posibil să nu oprească, ci să vedeți doar din mers;

– pe jos pe scări – sunt sigur două variante, le-am încercat :). Cel mai scurt e de la capătul Promenadei, foarte aproape de semnul #ILoveNice, sau se mai poate dinspre bulevardul Jean Jaures. Posibil să se poată și dinspre port, așa pare pe hartă, dar n-am încercat varianta asta;

– cu liftul – mi se pare cea mai bună opțiune. Urcați cu liftul și coborâți pe jos pe scări. Liftul se ia tot de la capătul Promenadei, de unde încep și scările. Liftul funcționează zilnic între 10:00 și 17:25 și este gratuit.

Mai jos puțin de ruinele catedralei e un cimitir cel puțin superb 😍, Cimetiere du Chateau. Am eu o treabă cu cimitirele, îmi plac inexplicabil de mult 🙂

Cimetiere du Chateau

După ce vizitați ce v-ați propus, pentru a simți cât mai bine farmecul acestui oraș superb, lăsați-vă pierduți pe străduțele din Centrul Vechi si Le Carré d’Or 💙🤍❤️

« de 2 »
fashiondays.ro

Articole recomandate

1 comentariu

  1. Bine punctat obiectivele de interes din Nisa sper sa le vad si eu in apropiata vacanta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *