Să încep cu începutul, afirmația din titlu îmi aparține, nu e conform vreunui top.
Deși nu are grandoarea Peleșului, cel de la Miclăușeni fiind un castel de familie, din punctul meu de vedere, Castelul Sturdza este cel mai frumos din țară.
Acesta se află în satul Miclăușeni, județul Iași, pe drumul ce leagă Roman (20km) de Iași (60km).
Castelul se poate vizita zilnic, intrarea fiind la oră fixă, cu tur ghidat, după următorul program: luni 10:00-16:00, marți-vineri 11:00-18:00, sâmbătă-duminică 12:00-18:00.
Biletul costă 20 lei/adult (aprilie 2023), pentru băiat (10 ani) nu a vrut să ne încaseze 🙂 Nu a fost nevoie de rezervare în prealabil.
Informații actualizate puteți găsi pe site-ul oficial.
Merită din plin, nu numai datorită frumuseții castelului, ci și a ghidului, o persoană extrem de amuzantă, nici nu am simțit cum au trecut cele 40 de minute, cât durează turul.
Dacă vreți să vizitați doar exteriorul, accesul este gratuit.
Accesul auto se face pe la Intrarea Principlă.
În fața Recepției, de unde se cumpără bilete, este o parcare gratuită. Apropo, tot la recepție, au o ciocolată de casă delicioasă, deși puțin cam scumpă… dar a meritat 🙂
Ceva mai sus, la vreo 200m, se află Mănăstirea Miclăușeni.
Castelul a fost construit de Maria și Gheorghe Sturdza, între 1880-1904, în stil neogotic.
Toate picturile interioare sunt făcute de Maria, iar pentru asta i-a luat cam 10 ani.
În castel se afla una dintre cele mai mari biblioteci din Moldova.
De-a lungul timpului, mai multe personalități au fost găzduite la castel, precum Vasile Alecsandri, George Enescu sau Regele Mihai.
Există un tunel de la castel până la mănăstire, care, din păcate, nu se poate vizita momentan.
S-au aprobat fonduri pentru restaurarea castelului, și a tunelului 🙂 , dar lucrările vor dura vreo 10 ani.
În Primul Război Mondial castelul a fost folosit ca spital.
În al Doilea Război Mondial castelul a fost ocupat de ruși și la plecare au luat aproape tot. După aceea au intrat localnicii, care au luat chiar tot.
Ecaterina, singurul copil al familiei, a donat domeniul Episcopiei Romanului, înainte să vină comuniștii, cu condiția să se înființeze o mănăstire de maici, lucru care s-a întâmplat în 1947.
Aceasta, după ce au venit comuniștii, a plecat la o mănăstire în Botoșani, unde s-a călugărit, și a luat numele de Maica Macrina.
În 1953 comuniștii desființează mănăstirea, iar castelul îl folosesc drept depozit militar de explozibil.
După 1989 mănăstirea a fost reînființată.
În 2001 domeniul a fost retrocedat Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
Acum, în fiecare an, în primul weekend din septembrie, se organizează o petrecere „Călătorie la 1900„, unde se servesc preparate după rețete de epocă și se face tur de castel la lumina lumânărilor. Ținuta este obligatorie!
Anul acesta va fi a 8-a ediție.
Se poate rezerva și cazare la o clădire din spatele castelului, unde este și o cramă, și se pot organiza și cereri în căsătorie 🙂
În 2004 regizorul Sergiu Nicolaescu a turnat câteva scene din filmul „Orient Express” la castel.
Mormintele soților Gheorghe și Maria Sturdza, a fiicei, Ecaterina, precum și a altor membri ai familiei, se se găsesc lângă biserica de la castel.
PS: la vreo 20 de km, spre Pașcani, în satul Cozmești, am găsit Palatul Sturdza. Nu știu prea multe despre el, l-am descoperit pe Google Maps, nu se vizitează, am putut să îl văd doar de la șosea.
Castelul Sturdza de la Miclăușeni este un monument de patrimoniu cu o bogată istorie și o arhitectură impresionantă. Această bijuterie arhitectonică reprezintă nu doar o parte din moștenirea culturală a României, ci și o fereastră către trecutul nobil al regiunii. Renovarea acestui castel aduce o nouă viață și strălucire unei clădiri care a fost mărturia multor evenimente și epoci.