În luna mai înfloresc bujorii, data de 15 mai fiind și Ziua Bujorului. Nu este o dată exactă la care înfloresc, depinde de condițiile meteo.
Florile rezistă doar 7-10 zile, așa că pot fi admirate pentru o perioadă foarte scurtă.
Pentru că suntem în luna mai, m-am decis să plec și eu în căutarea lor 🙂
Sunt mai multe locuri în Dobrogea unde pot fi găsiți, unul dintre ele fiind Poiana cu Bujori, de lângă satul Fântâna Mare, din județul Tulcea.
Am ales să merg aici din două motive: n-am mai fost niciodată și anual aici se organizează Festivalul Bujorului, deci trebuie să fie bujori 🙂 Festivalul este organizat de comunitatea locală de ucraineni. Anul acesta s-a ținut pe 13 mai, eu am fost o săptămână mai târziu.
În satul Fântâna Mare este ușor de ajuns, Google maps vă duce exact unde trebuie.
Cum am ieșit din Slava Cercheză spre Ciucurova, am luat-o pe un drum la stânga. De acolo până în sat sunt vreo 4km. Drumul foarte bun și foarte frumos, se trece și printr-o pădurice.
În sat, la un moment dat, a trebuit s-o iau la dreapta pe un drum neasfaltat și în condiție destul de proastă.
De acolo până la ieșirea din sat este aproape 1 km.
De la ieșire până la Poiana cu Bujori mai sunt aproape 2 km.
Nu eram foarte sigur că sunt pe drumul cel bun, mai ales că nu mai era nicio mașină pe acolo, dar m-am întâlnit cu un localnic care m-a asigurat că ajung la bujori 🙂
Și am ajuns la un platou unde erau multe mașini. Am lăsat-o și eu și am plecat la „vânătoare” de bujori 🙂
Cum am venit, pe partea stângă, toată valea era plină de bujori înfloriți 😍
Așa că anul acesta, 2023, pe 21 mai, bujorii puteau fi admirați în toată splendoarea lor.
Atenție!! Bujorul românesc este o plantă ocrotită, fiind interzisă ruperea ei. Așa că, dacă îi întâlniți, îi puteți admira, fotografia, mirosi, dar nu îi rupeți!!
Din 27 octombrie 2022, bujorul a devenit prin lege floarea națională a României.
Drumul din sat până în poiană este denivelat, cu urcușuri sau coborâșuri, dar n-am avut probleme cu mașina, deși are garda foarte joasă.
Până acolo, în Slava Rusă, puteți vizita Cetatea Ibda, sunt indicatoare. Din cetate nu a mai rămas mare lucru, doar niște mici ziduri, dar e frumos peisajul. Nu se plătește intrare, de fapt, în afară de indicatoare, nu este nimic amenajat.
Tot peisajul din zona Slava Rusă, Slava Cercheză este foarte frumos. Am ajuns pentru prima dată acum vreo doi ani și m-a cucerit de la prima întâlnire.
Aici trăiește o comunitate mare de lipoveni ruși.
De la un localnic am și cumpărat miere și vin. Ambele producție proprie și foarte bune.
Apropo, dacă, la fel ca și mine, sunteți înnebuniți după miere 🙂 , în Ciucurova este un magazin de desfacere, Căsuța cu Miere, cu produse de foarte bună calitate.
De fapt, acesta a fost al treilea motiv pentru care am ales să vin aici 😁
Bujorii cerchezi sunt cei mai frumosi bujori pe care ii pot admira in Romania. Am putut sa ma bucur de privelistea peisajelor pasnice, de culorile vii ale florilor si, de ce nu, de mirosul lor parfumat. O data, poate, chiar si doua pe an, e chiar de ajuns pentru ca m-am simtit implinita de frumusetea lor si de natura care m-a izbit in calea mea. Asadar, in mai, profitati de bujorii din Dobrogea si duceti-va la Festivalul Bujorului! 💐