Limba oficială în Portugalia este portugheza.
Populația țării numără puțin peste 10 milioane de locuitori, din care în capitala Lisabona (Lisboa în portugheză) trăiesc aproximativ 500.000 de oameni.
Diferența de fus orar față de România este de 2 ore (1 la ei este 3 la noi).
Portugalia este membră UE, așa că nu sunt probleme cu roamingul, iar moneda oficială este Euro.
Ce să vezi în Lisabona
Am să încep cu centrul și cu cea mai cunoscută stradă pietonală, Rua Augusta. De-a lungul ei sunt multe magazine și terase (pe care personal nu le recomand, par tourist trap și nu au niciun farmec local, totul e pur comercial).
Aceasta face legătura între două piețe mari, Rossio și Praca do Comercio, unul dintre locurile mele preferate.
Aici este și Arcul de Triumf, Arco da Rua Augusta, și foarte aproape Muzeul de Artă Contemporană Chiado.
Între ele este Primăria, Camera Municipal (clădire foarte frumoasă).
În capătul celălalt, în Piața Rossio este Teatrul Național Dona Maria II, iarăși o clădire foarte frumoasă și Biserica Sao Domingos. Aici se țineau nunțile regale. De-a lungul timpului a fost afectată de cutremurul din 1755 și un incendiu, urmele acestora încă se văd la interior.
Imediat după urmează Praca dos Restauradores (de unde puteți lua Funicularul Gloria), care se continuă cu Avenida da Liberdade, cel mai mare bulevard din Lisabona, construit după modelul Champs Elysee. Sunt și ceva terase simpatice.
Să termin cu străzile, una foarte interesantă este Nova do Carvalho, supranumită și Strada Roz pentru că este roz 🙂 , lângă Time Out Market.
La vreo 5 minute de mers pe jos este Piața Luis de Camoes, poate locul meu preferat din Lisabona, și se pare și unul dintre locurile de întâlnire preferate de localnici seara.
Tot prin centru e Biserica Carmo, chiar lângă liftul Santa Justa (partea de sus), care se deosebește prin faptul că nu mai are acoperiș, în urma cutremurului din 1755.
Acum nu mai funcționează ca biserică, fiind muzeu arheologic.
În cartierul Alfama, cea mai veche zonă a capitalei, se află Catedrala Catolică, Se de Lisboa, cea mai veche biserică din oraș.
Tot aici nu trebuie să ratați Castelul Sao Jorge, situat pe vârful unui deal, nu neapărat pentru castel în sine, cât pentru panorama asupra orașului.
Cât de cât în zonă este Panteonul, unde sunt înmormântați politicieni, artiști, poeți portughezi.
Până la Panteon ar mai fi Biserica Sao Vicente do Fora (se plătește intrare), unde sunt înmormântați membrii familiei regale Braganza.
O altă biserică interesantă, dar în partea opusă a orașului este Basilica da Estrela, cât de cât aproape de Clădirea Parlamentului (Assembleia da Republica).
Unul dintre cele mai emblematice locuri din Lisabona este Turnul Belem din cartierul Belem.
Este ceva mai departe de centru, dar se ajunge ușor cu tramvaiul sau autobuzul, și în niciun caz nu trebuie ratată zona.
Tot aici e și Mănăstirea Jeronimos, care, alături de Turn, fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.
Chiar lângă mănăstire este Biserica Santa Maria de Belem, unde sunt mormintele lui Vasco da Gama și Luis de Camoes (poet național).
Pont: dacă vreți să intrați doar în biserică, fără mănăstire, o puteți face gratuit.
Tot în Belem se mai află Monumentul Padrao dos Descobrimentos și Palatul Național Belem, reședința președintelui Portugaliei.
Microbiștii pot vizita stadioanele celor două mari achipe din Lisabona, Sporting (Jose Alvalade) și Benfica (Sadio da Luz).
În fața Stadio da Luz este statuia lui Eusebio.
Foarte aproape de gara Oriente, care este și ea un obiectiv, prin arhitectura foarte frumoasă, este Oceanariumul.
Ce să faci în Lisabona
Ca idee, în Lisabona mereu ai de urcat sau de coborât, rar e teren plat 🙂
Din acest motiv, pentru a facilita transportul, în centru sunt trei funiculare, Elevador da Gloria (cel mai cunoscut, face legătura între Baixa și Bairo Alto), Elevador do Lavra (cel mai vechi, 1884, dar și cel mai puțin vizitat de către turiști) și Elevador da Bica, plus un lift, Elevador de Santa Justa.
Prețul unui bilet dus-întors cu funicularul este de 3,80 euro, iar cu liftul 5,30 euro (în prețul acesta este inclusă și intrarea pe platforma viewpoints, care altfel ar fi 1,50 euro). Dar le puteți admira și fotografia gratis 🙂
Pont: cele trei funiculare și liftul fac parte din transportul în comun al orașului, așa că, dacă aveți abonament pe 24 de ore (care costă 6,45 euro), sunt incluse și acestea 🙂
Puteți găsi aici prețurile actualizate, acestea mai modificându-se în timp.
Tot din transportul în comun al orașului face parte și Tramvaiul istoric 28, ce se deplasează între stațiile Campo Ourique / Prazeres și Martim Moniz (în centru).
Recomand să faceți o tură de la un capăt la altul.
Pont: dacă vreți să aveți șanse să prindeți loc pe scaun, și să nu stați prea mult la coadă până urcați, luați tramvaiul din stația Campo Ourique. Fiind mai departe de centru, e mult mai liberă decât Martim Moniz.
Dacă vreți să vedeți orașul și podul Vasco da Gama (cel mai lung din Europa) de la înălțime, vă puteți plimba cu Telecabina care circulă pe malul fluviului Tajo, între Oceanarium și Turnul Vasco da Gama. Biletul poate fi combinat cu intrarea la Oceanarium. Detalii aici.
O vizită în Lisabona este incompletă fără o seară de Fado.
În multe localuri din Alfama sau Bairo Alto sunt seara concerte, unele dintre ele fiind cu intrare.
O experiență foarte plăcută am avut la Tasca Do Chico. Este gratis, însă este și un dezavantaj: de obicei trebuie să așteptați ceva până reușiți să intrați. E foarte posibil să stați cu alte persoane necunoscute la masă… care poate fi dezavantaj sau avantaj, cunoașteți oameni noi 🙂
Pentru luat masa am observat că mulți recomandă Time Out Market. Mie personal nu mi-a plăcut deloc locația. Nu pot să mă pronunț legat de mâncare, n-am stat. În general prefer locurile tradiționale, ceea ce aici lipsește cu desăvârșire.
În schimb mi-a plăcut mult la Grelha do Carmo, atât mâncarea cât și decorul.
La Restaurante da Calcada am mâncat „Arroz marisco” foarte bun. Localul nu arată cine știe ce, dar personalul este foarte amabil și mâncarea delicioasă.
Portughezii sunt înnebuniți după dulciuri. În toate patiseriile veți găsi pasteis de nata, desert tradițional. Cele mai bune se zice că ar fi la Pasteis de Belem, lângă Mănăstirea Jeronimos, locul unde au fost inventate.
Există și în Portugalia o statuie a lui Iisus, Santuario de Cristo Rei asemănătoare celei din Rio de Janeiro.
Acesta se află în Almada, un orășel aflat pe malul sudic al Fluviului Tajo, pe partea opusă față de Lisabona.
Sunt două variante de a ajunge aici din Lisabona: pe podul 25 Aprilie (Ponte 25 de Abril) cu autobuzul sau mașina, sau mult mai frumos, cu feribotul.
Îl luați din Cais do Sodre (Lisabona) spre Cacilhas (Almada). De aici luați autobuzul 101, care vă lasă aproape de statuie. Nu trebuie să vă faceți griji, nu e greu. După ce coborâți de pe feribot trebuie doar să vă țineți după mulțime, majoritatea merg în același loc 🙂
Pe lângă statuie, veți avea parte și de o panoramă superbă asupra Lisabonei și a Podului 25 Aprilie.
Dacă aveți o zi în plus, și sper să aveți, deoarece merită din plin, trebuie să mergeți la Sintra, Cabo da Roca, și chiar Cascais (dacă vă mișcați rapid).
Din punctul meu de vedere, n-are niciun rost să închiriezi mașină pentru Lisabona, sunt multe străduțe strâmte, bănuiesc că e problematic cu parcarea, plus că au transportul în comun foarte bine pus la punct, și destul de ieftin.
Lisabona este una dintre capitalele mele preferate, și un oraș în care mi-ar plăcea să locuiesc. Al soției este orașul favorit, și are și motive… climă primitoare, oameni prietenoși, oraș frumos… are de toate 🙂
PS: neapărat să încercați Vinul Verde „Vinho Verde„, mie îmi place la nebunie. Citisem că s-ar produce doar în Portugalia, însă am găsit și de Malta, când am fost acolo. În fine, trebuie să-l gustați, și dacă nu vă place (mă îndoiesc), n-o să mă înjurați prea tare, că nu e scump 😁