Obiective turistice Madrid

Madrid este capitala și cel mai mare oraș al Spaniei 🇪🇸, cu aproximativ 3,2 milioane locuitori.

Limba oficială este spaniola.

Diferența de fus orar față de România este de 1 oră (1 la ei este 2 la noi).

Spania este împărțită în 17 regiuni autonome, iar Madrid face parte din regiunea cu același nume.

Ce să vezi în Madrid

Aș începe cu centrul, iar km 0 este Puerta del Sol.

Aici e o clădire foarte frumoasă, Real Casa de Correos (fost sediu al poștei spaniole), dar și o statuie din bronz cu simbolul orașului, ursul și madrono, El Oso y el Madrono.

El Oso y el Madrono

Din păcate acum piațeta era în renovare.

Multe străduțe care pleacă din Puerta del Sol sunt pietonale, fiind foarte animate. Pe Calle de Alcala, de exemplu, sunt foarte multe clădiri frumoase. Pe Calle de Preciados sunt multe magazine, în capătul celălalt al străzii fiind Plaza del Callao (unde s-a filmat scena cu banii aruncați din zepelin în Casa de Papel). Iarăși o străduță foarte frumoasă e Calle del Arenal, la capătul căreia esta Opera, Teatro Real.

Foarte aproape de Puerta del Sol este piața principală (în sensul de „square”, nu agroalimentară), Plaza Mayor.

Plaza Mayor

Dar toată zona ar trebui luată la pas, sunt multe magazine, terase, și piațete, precum Plaza de Santa Ana, Plaza de Jacinto Benavente, Plaza del Angel etc

Din Plaza Mayor puteți merge pe Calle de Cuchilleros (aici sunt multe terase) până la Calle de la Cava Baja și Calle de la Cava Alta, două străduțe paralele foarte interesante, cu foarte multe restaurante.

Era să uit, lângă Plaza Mayor este Mercado de San Miguel, o piață acoperită, veche de peste 100 de ani, cu multe standuri unde puteți lua masa. Mie mi s-a părut „tourist trap” (mi s-a confirmat și de la hotelul la care am stat), am vizitat-o doar ca pe un obiectiv turistic.

Cea mai cunoscută arteră din Madrid este Gran Via. Aceasta începe de la Edificio Metropolis, una dintre cele mai fotografiate clădiri, dar, din păcate, în renovare acum, până în Piața Spaniei.

Edificio Metropolis

De-a lungul ei sunt multe clădiri frumoase, înalte, cea mai impozantă fiind Espacio Fundacion Telefonica.

Piața Spaniei e recent renovată, foarte frumoasă, în mijlocul ei fiind Monumentul Don Quijote de la Mancha.

Două dintre cele mai înalte clădiri din Madrid sunt aici, Riu și Torre de Madrid. Ambele sunt hoteluri, și ambele au fost cele mai înalte clădiri din oraș în momentul construcției.

La mică distanță este Templul lui Debod, primit cadou din partea Egiptului, adus din Aswan.

Unul dintre cele mai importante obiective este Palatul Regal.

Palatul Regal

Este cea mai mare clădire din oraș și cel mai mare palat regal din Europa de vest.

Din ce am înțeles, în prima zi de miercuri a fiecărei luni (exceptând ianuarie, august și septembtrie) la ora 12:00 are loc schimbarea gărzii la Puerta del Principe.

Deși este reședința oficială a familiei regale (Spania este monarhie), aceasta nu mai locuiește aici, ci în Palatul Zarzuela, aflat la marginea Madridului.

Lângă palat se află Catedrala, Catedral de Santa Maria la Real de la Almadena. Intrarea este gratuită.

Catedrala

Alte biserici/mănăstiri notabile ar fi:

  • Real Monasterio de la Encarnacion (tot lângă Palatul Regal);
  • Parroquia de San Gines (pe Calle del Arenal, de care ziceam mai sus; intrare gratuită; una dintre cele mai vechi biserici din Madrid);
  • Monasterio de las Descalzas Reales (nu am intrat, am văzut-o doar la exterior; din ce am înțeles se poate vizita doar cu tur ghidat);
  • Real Basilica de San Francisco el Grande (am văzut-o doar pe afară, dar interiorul merită vizitat, având fresce pictate de Goya);
  • Iglesia de Santa Teresa y San Jose (mi-a plăcut exteriorul, lângă Piața Spaniei);
  • Parroquia de Santa Cruz (la fel, mi-a plăcut foarte mult exteriorul, este chiar lângă Plaza Mayor);
  • San Jeronimo el Real (cred că e preferata mea, chiar in spatele Muzeului Prado; intrarea este gratuită, dar exteriorul este superb).
San Jeronimo el Real

În Madrid sunt multe clădiri grandioase care mi-au plăcut, și care chiar consider că merită atenție, precum Bolsa de Madrid, Congreso de los Diputados, Banco de Espana, Palacio de la Santa Cruz (dacă ajungeți aici, și sigur ajungeți, deoarece e chiar lângă Plaza Mayor, puteți trece și prin spatele Palatului, unde a locuit pictorul spaniol Velazquez, e o placă pe clădire), Instituto Cervantes, Museo de la Biblioteca Nacional, Tribunal Supremo (toate cât de cât în centru), sau turnurile gemenele înclinate Gate of Europe (pentru a ajunge aici trebuie să luați metroul sau autobuzul, sunt la 2 stații după Santiago Bernabeu), în fața lor fiind o operă de-a lui Santiago Calatrava, Caja Madrid Obelisk. De asemenea, Palacio de Fomento, clădirea unde are sediul Ministerul Agriculturii, este superb. Se află chiar lângă Gara Atocha, aceasta fiind și ea un obiectiv turistic. În interiorul gării este și o mică grădină botanică.

Gate of Europe

Dar cel mai mult parcă mi-a plăcut clădirea Primăriei, în fața ei fiind Fuente de Cibeles.

În Madrid sunt construite patru porți pe străzi ce duc în oraș, Puerta de Alcala, Puerta de Toledo, Puerta de San Vicente și Puerta de Hierro. Doar pe primele două le-am văzut. Lângă Puerta de Toledo, la vreo 3 stații de autobuz este Podul Toledo, pod pietonal din piatră foarte frumos, peste râul Manzanares și peste Parcul Madrid Rio.

Podul Toledo

Apropo, un parc care trebuie vizitat este El Retiro, în spatele Primăriei și al Muzeului Prado. Aici găsiți Palacio de Cristal, Palacio de Velazquez (muzeu de artă contemporană) și un mic lac, pe care vă puteți plimba cu barca.

Pe malul lui este Monumentul Alfonso XII, ce pare un loc de întâlnire îndrăgit de localnici.

Parcul El Retiro – Palacio de Cristal

În Madrid este cea mai mare arenă de coride din țară, Las Ventas. „Sportul” în sine mi se pare o barbarie ce n-ar trebui să existe în secolul nostru, dar clădirea este extraordinar de frumoasă.

Las Ventas

Și, dacă am ajuns la sport, nu se putea să lipsească Santiago Bernabeu, stadionul echipei Real Madrid. Acum se află în renovare și am înțeles că nu se poate merge pe teren la banca de rezerve și nu se poate vizita vestiarul, așa că am renunțat la tur. Oricum, îl vizitasem acum 15 ani 🙂

E foarte ușor de ajuns la stadion din centru cu metroul sau autobuzul.

Dar la exterior mi-a plăcut mult mai mult stadionul lui Atletico Madrid, Wanda Metropolitano.

Deși este mai departe de centru, și aici se ajunge ușor cu metroul, fiind ultima stație din oraș de pe lina 7. Linia se mai continuă, dar trebuie să urcați în alt metrou și trebuie alt tip de bilet.

Stadion Metroplolitano Atletico Madrid

În Madrid sunt trei dintre cele mai importante muzee din lume: în primul rând, Museo Nacional del Prado, apoi Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia și Museo Nacional Thyssen-Bornemisza.

Am trecut pe lângă ele, dar nu am intrat la niciunul, din simplul motiv că mi-ar fi trebuit cel puțin o zi să le vizitez, și, timpul fiind scurt, am preferat să iau la pas orașul 🙂

Toate trei pot fi vizitate și gratis, Prado și Reyna Sofia, în fiecare zi (Reyna Sofia marțea este închis) în ultimele două ore înainte de închidere, iar Thyssen-Bornemisza în fiecare zi de luni (program 12:00-16:00).

Dacă aveți mai mult timp la dispoziție, și vreți să explorați orașul, Madrid are câteva cartiere interesante, prin care vă puteți plimba:

  • Chueca – foarte frecventat de comunitatea gay, dar nu numai 🙂 Sunt multe magazine, terase, cluburi, în special gay. Aici puteți vedea Casa de las Siete Chimeneas, construită în secolul al XVI-lea, și de care se spune că este bântuită 👻 Cartierul este foarte animat, atât ziua, cât și seara, și mi s-a părut extrem de sigur.
  • Lavapies – de la hotel mi s-a zis să nu merg aici, fiind o zonă periculoasă a orașului. Nu m-am putut abține și a trebuit să văd cu ochii mei, mai ales că e destul de aproape de centru 🙂 Am mers întâi în Piața Anton Martin, dar cred că n-am nimerit ora potrivită, cam toate standurile erau închise la prânz. Chiar lângă piață e o clădire extraordinară, Cinematograful Dore. De aici am mers spre Piața Lavapies. Aici a fost singura zonă care părea mai dubioasă. Eu eram cu telefonul în mână, făceam poze, așa că am atras imediat atenția 🙂 Noaptea, singur, mu știu dacă aș merge, mai ales s-o fac pe turistul, dar ziua n-a fost nicio problemă, schimburi de priviri și atât 🙂 Dacă ar fi să-l descriu într-un cuvânt, ar fi „multicultural”.
  • Malasana – cartierul studențesc. Din păcate n-am avut timp pentru el, data viitoare.
  • Salamanca – „Beverly Hills” al Madridului, cum am înțeles că îl numesc localnicii, este cartierul de lux. La fel, nu am avut timp de data aceasta.
Stația metrou Chueca

Pe lângă toate acestea, mai sunt și câteva locații de filmare din serialul de pe Netflix, La Casa de Papel. Voi face un articol separat pentru cei interesați 🙂

Eu am avut la dispoziție cam două zile și jumătate, timp în care am văzut ce era mai important. Dacă mai aveam una, vedeam și cartierele mai sus menționate 🙂

Dar am și mers destul, 70 km pe jos, plus am avut abonament pe toate mijloacele de transport în comun din oraș.

Așa că pentru persoanele mai comode 2-3 zile clar nu sunt de ajuns.

Toate obiectivele pe care le-am prezentat le găsiți ușor cu Google Maps.

PS: cum avem noi „Zâna Măseluță”, spaniolii au „Ratoncito Perez”. I-am găsit casa, Puerta Casa Ratoncito Perez, vizavi de Banca Spaniei 🙂

Puerta Casa Ratoncito Perez
« of 2 »
fashiondays.ro

Articole recomandate

2 comentarii

  1. Un articol foarte util si detaliat 😊

    1. Multumesc frumos pentru aprecieri!! 😊🙏

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *